Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο 13 Ιουλίου 2013

Στο ένθετο ΥΓΕΙΑ της εφημερίδας " ΕΘΝΟΣ " , 13.06.13 , στο άρθρο " Η αιμοδοσία δεν πάει διακοπές " που αναρτήσαμε ενωρίτερα , περιλαμβάνεται και η συνέντευξη του Προέδρου της ΠΟΣΕΑ που την δημοσιεύουμε χωριστά



ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ (ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΟΣΕΑ)




Με συνεργασία όλων των φορέων θα καλυφθούν οι ανάγκες μας 


Μην ξεχάσετε να δώσετε αίμα, πριν φύγετε για διακοπές. Η ζήτηση αυξάνεται, λόγω των περισσότερων ατυχημάτων που συμβαίνουν το καλοκαίρι, ενώ η προσφορά μειώνεται, καθώς οι αιμοδότες βρίσκονται σε διακοπές. «Χρειάζεται συνεργασία όλων των εθελοντικών οργανώσεων, προκειμένου να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες»», επισημαίνει στο «Εθνος - Υγεία» ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών (ΠΟΣΕΑ) Χρήστος Πρωτόπαπας. Σύμφωνα με τον κ. Πρωτόπαπα, οι ετήσιες ανάγκες της χώρας μας σε αίμα καλύπτονται οριακά, ενώ η κατάσταση το καλοκαίρι γίνεται όλο και πιο δύσκολη.


Ποιες είναι οι ανάγκες της χώρας μας σε αίμα και πώς καλύπτονται;

Οι ετήσιες ανάγκες της χώρας μας σε αίμα είναι περίπου 610.000 μονάδες. Από αυτές, το 47% καλύπτονται από εθελοντές αιμοδότες και το 53% από το συγγενικό και φιλικό περιβάλλον των ασθενών, από τον στρατό και από τον Ελβετικό Ερυθρό Σταυρό.
Τις δυσκολίες της εθελοντικής αιμοδοσίας επισημαίνει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών (ΠΟΣΕΑ) Χρήστος Πρωτόπαπας
Το αίμα που εισάγουμε από την Ελβετία καλύπτει τις αχρηστευθείσες μονάδες αίματος που για διάφορους λόγους καταστρέφονται. Για παράδειγμα, καταστρέφονται μονάδες αίματος σε περιπτώσεις ανειλικρινών απαντήσεων των αιμοδοτών στους γιατρούς της αιμοδοσίας, λήψη φαρμάκων και απόκρυψη αυτής της πληροφορίας από τους γιατρούς.

Ποιες είναι οι ιδιαιτερότητες της καλοκαιρινής περιόδου, σε σχέση με τις ανάγκες και την εθελοντική προσφορά αίματος;

Λόγω της τουριστικής περιόδου, καθώς και των κρουσμάτων του ιού του Δυτικού Νείλου, που τελευταία μαστίζει τη χώρα μας, οι «καθαρές περιοχές» για την συλλογή αίματος, μειώνονται, με αποτέλεσμα να χρειάζεται μεγαλύτερη προσπάθεια και καλύτερος συντονισμός, καθώς επίσης και πιο τακτικές εθελοντικές αιμοδοσίες στις «καθαρές περιοχές», προκειμένου να καλύπτουμε τις ανάγκες μας.

Πώς μπορεί να αυξηθεί η εθελοντική προσφορά αίματος;

Με τη συνεργασία όλων των εθελοντικών οργανώσεων, της Εκκλησίας, της τοπικής αυτοδιοίκησης, των συλλόγων των εργαζομένων, των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, του έντυπου και ηλεκτρονικού Τύπου και της δημόσιας εκπαίδευσης, όλων των βαθμίδων.

Υπάρχει αυξητική ή τάση μείωσης της εθελοντικής αιμοδοσίας στη χώρα μας;


Οι ποσότητες αίματος που συγκεντρώνουμε κάθε χρόνο εξαρτώνται από διάφορους παράγοντες. Με σκοπό να μεγιστοποιηθεί το αποτέλεσμα, τη χρονική περίοδο από 7 έως 14 Ιουνίου 2013 και με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα του Εθελοντή Αιμοδότη, ξεκίνησε μια προσπάθεια συλλογής αίματος.
Στηρίζεται από το υπουργείο Υγείας, το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ), την Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών (ΠΟΣΕΑ), την υποστήριξη της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης και με την υποστήριξη των υπουργείων Εσωτερικών και Παιδείας, για την εφαρμογή ενός Εθνικού Στρατηγικού Σχεδιασμού, για την ανάπτυξη της εθελοντικής, μη αμειβόμενης αιμοδοσίας στη χώρα μας.
Επίσης, η ΠΟΣΕΑ έχει ξεκινήσει κοινή προσπάθεια με εθελοντικές οργανώσεις, όπως είναι το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων (ΣΕΠ), η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης Θεσσαλονίκης, η Ελληνική Ομοσπονδία Θαλασσαιμίας (ΕΟΘΑ).
Η τελευταία μας συνεργασία έχει να κάνει με τις μεγαλύτερες Συνδικαλιστικές Οργανώσεις των αυτοαπασχολούμενων και των εργατών, την Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ), τη Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ), την Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ).
Η προσπάθεια που καταβάλλουμε και ο στόχος της Ομοσπονδίας και των Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών είναι να μετατρέψουμε τους αιμοδότες του συγγενικού και φιλικού περιβάλλοντος των ασθενών σε τακτικούς εθελοντές αιμοδότες. Ελπίζουμε πως ο νέος σχεδιασμός μας και οι νέες συνεργασίες στην προσπάθεια αυτή, θα συμβάλουν στην αύξηση της προσφοράς αίματος