Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 3 Ιουνίου 2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ της ΠΟΣΕΑ για το 7ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗΣ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑΣ


( Οι σελίδες μεγαλώνουν με "κλικ" και πάλι "κλικ" πάνω σε αυτές )







( Οι σελίδες μεγαλώνουν με "κλικ" και πάλι "κλικ" πάνω σε αυτές )

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΠΟΣΕΑ κ. ΧΡΗΣΤΟΥ Ε. ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ ΣΤΗΝ ΤΕΛΕΤΗ ΕΝΑΡΞΗΣ ΤΟΥ 7ου ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗΣ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 27 ΜΑΙΟΥ 2011

Σεβασμιότατε – Κύριε Δήμαρχε.
Κύριε Υπουργέ- Κύριε Περιφερειάρχη.
Κυρίες και κύριοι Βουλευτές.
Κυρίες και κύριοι εκπρόσωποι της τοπικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης.
Κύριοι εκπρόσωποι των Αρχών της πόλης.
Κύριοι εκπρόσωποι των νοσοκομείων και των Υπηρεσιών Αιμοδοσίας. Κυρίες και κύριοι εισηγητές, κύριοι εκπρόσωποι των μέσων μαζικής ενημέρωσης.
Εκπρόσωποι του Επιμελητηρίου και του Εμπορικού κόσμου της συμπρωτεύουσας.
Κύριοι εκπρόσωποι των Φορέων που τιμά σήμερα το Υπουργείο Υγείας και η Ομοσπονδία μας.
Αγαπητέ Πρόεδρε της Ελληνικής Ομοσπονδίας Θαλασσαιμίας.
Αγαπητοί μου Εθελοντές Αιμοδότες και Αιμοδότριες.
Κυρία Σιώτη, Υποδιευθύντρια Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων- Συντονίστρια Ομάδας Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης ΕΡΤ3.
Κυρίες και Κύριοι.
Σας καλωσορίζω όλους εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΟΣΕΑ στο 7ο Πανελλήνιο Συνέδριο Εθελοντικής Αιμοδοσίας με κεντρικό μας μήνυμα
‘Ελλάδα Αυτάρκης σε Αίμα’  
Η ΠΟΣΕΑ, για όσους δεν γνωρίζετε, ιδρύθηκε το 1987, από ευαισθητοποιημένους ανθρώπους με Εθελοντική προσφορά. Με το πείσμα τους και την αγάπη τους για προσφορά στον άνθρωπο μας παρέσυραν και εμάς να αγωνιστούμε γι’ αυτή την ιερή ιδέα και κάθε χρόνο την Ομοσπονδία μας την κάνουμε πιο μεγάλη και πιο δυνατή. Προσπαθήσαμε στο βαθμό που μπορούμε να προσφέρουμε, ώστε κάποιοι συνάνθρωποί μας να ζούνε αξιοπρεπώς.
Βοηθάμε δίνοντας λύση σε ανάγκες των τοπικών μας κοινωνιών. Προσφέρουμε καθημερινά με τις προγραμματισμένες Αιμοδοσίες φρέσκο Αίμα για τις ανάγκες των πολυμεταγγιζόμενων φίλων μας, οι οποίοι είναι φωτεινό παράδειγμα ζωής.
Προσφέρουμε γενικότερα σε ανάγκες της χώρας μας και όχι μόνο.

Εκπρόσωπος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδία μας είναι τακτικό μέλος του Δ.Σ. του ΕΚΕΑ (Νόμος 3402/2005).
Είναι μέλος της Παγκόσμιας Οργάνωσης Οργανισμών Εθελοντικής Αιμοδοσίας FIODS.
Κατέχει δύο πιστοποιητικά το ISO 9001:2008 του Διεθνούς Συστήματος Διαχείρισης Ποιότητας  και το SA 8000:2008 για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη.
Η συνεισφορά των Συλλόγων μελών μας εδώ και είκοσι τέσσερα χρόνια στην συγκέντρωση Εθελοντικού Αίματος που τόσο ανάγκη έχει η χώρα μας είναι διαρκής και ουσιαστική.
Κορυφαίος στόχος της Π.Ο.Σ.Ε.Α. ήταν και παραμένει να γίνει η χώρα μας Αυτάρκης σε Εθελοντικά προσφερόμενο Αίμα καθώς και η αδιάλειπτη ενημέρωση για τη Δωρεά Οργάνων και Ιστών Σώματος.
Είμαστε πεπεισμένοι πλέον πως για την επίτευξη αυτών των στόχων απαιτούνται σύγχρονοι τρόποι οργάνωσης και αγαστή συνεργασία με τις Εθελοντικές Οργανώσεις, που αποδεδειγμένα δραστηριοποιούνται στη χώρα μας και διεθνώς και που δρουν με διαφάνεια- σεβασμό στο πολίτη και χριστή διαχείριση των οικονομικών τους.
Στο 7ο Συνέδριο- Γενική Συνέλευση της Π.Ο.Σ.Ε.Α. που πραγματοποιούμε στη Θεσσαλονίκη θα επιχειρήσουμε να ανοίξουμε δρόμο στο ομιχλώδες τοπίο του Συστήματος Αιμοδοσίας στη χώρα μας.
Θα ακούσουμε χρήσιμες προσεγγίσεις από τους εκπροσώπους της πολιτείας, καθώς και από τους εισηγητές του Συνεδρίου.
Στη συνέχεια θα επικαιροποιήσουμε το Στρατηγικό Σχεδιασμό της Π.Ο.Σ.Ε.Α
Αγαπητοί μου
Το Εθελοντικό κίνημα στην Ελλάδα και η Κοινωνία των πολιτών, σε περίοδο κρίσης επιβάλλεται  να αναπροσαρμόσουν τον σχεδιασμό τους και τις πρακτικές τους στα νέα δεδομένα. Αυτή η κρίση επιβάλλει να αυξήσουμε τη προσφορά μας.
ΕΜΕΙΣ είμαστε εδώ.
Περιμένουμε και την Κυβέρνηση να πράξει τα δέοντα χωρίς υπεκφυγές, μηρυκασμούς και μελλοντολογίες,  αλλά με συγκεκριμένες αποφάσεις που θα προκύψουν μέσα από ένα γόνιμο διάλογο και που η εφαρμογή τους θα χαράξει δρόμο προς την βιωσιμότητα, για τον άνθρωπο και την Ελλάδα.
Η προσπάθεια περικοπών των δαπανών υγείας «επί δικαίων και αδίκων» έχει σαν αποτέλεσμα την αδυναμία των Υπηρεσιών Αιμοδοσίας να λειτουργήσουν και να συλλέξουν το Αίμα ακόμα και όταν αυτό προσφέρεται.
Οι τριγμοί που υφίσταται το σύστημα υγείας και η αναδιάρθρωση που επιχειρείται μεταξύ άλλων δεινών οδήγησε σε μείωση των συλλεγόμενων μονάδων Αίματος κατά 10% δηλαδή 50.000-60.000 μονάδες Αίματος το 2010.
10% πτώση όταν οι ανάγκες είναι σταθερές, 650.000 μονάδες και με αυξητική τάση δεδομένου ότι οι Έλληνες γιατροί πλέον με τα επιτεύγματα τους και με τις επιτυχίες τους εμπνέουν την εμπιστοσύνη στους Έλληνες ασθενείς και δεν καταφεύγουν στο εξωτερικό για το οποιοδήποτε πρόβλημα τους.
Φυσικά έχουμε να προτείνουμε τρόπους για εξοικονόμηση Αίματος και σωστή διαχείριση από του Έλληνες γιατρούς, εφόσον το Υπουργείο Υγείας προκαλέσει μία τέτοια συζήτηση.
Συγχρόνως η ΠΟΣΕΑ και οι Σύλλογοι Εθελοντών Αιμοδοτών που την απαρτίζουν εντείνουν τις προσπάθειες τους για περισσότερες μονάδες Αίματος, μονάδες που προέρχονται από τακτικούς και ασφαλείς δότες από συλλογικότητες οργανωμένες και πειθαρχημένες στη προσφορά και στον στόχο που είναι να γίνει η χώρα μας Αυτάρκης σε Εθελοντικά Προσφερόμενο Αίμα. Φτάνει όμως αυτό; Δηλαδή όλοι εμείς να καταβάλλουμε μεγαλύτερη προσπάθεια και να αυξάνουμε τη προσφορά μας, αλλά οι δείκτες της συνολικής προσφοράς να μειώνονται;
Ο στόχος, η πραγματική πρόκληση, η κορυφή που πρέπει να κατακτηθεί είναι η αυτάρκεια της Ελλάδος σε Εθελοντικά Προσφερόμενο Αίμα.
Το Αίμα δεν είναι αντικείμενο συνδιαλλαγής, εμπορεύσιμο αγαθό ούτε προϊόν που κατασκευάζεται.
Μπορεί μόνο να χαρίζεται από αυτόν που είναι υγιής σε αυτόν που το χρειάζεται.
Όμως οι ρόλοι αυτοί συχνά αλλάζουν και ο καθένας μπορεί σε μια στιγμή από ευεργέτης να γίνει ευεργετούμενος και βέβαια το αντίστροφο.
 Η σημερινή Ελληνική πραγματικότητα στο χώρο της Αιμοδοσίας χωρίς να έχει νικήσει τις προηγούμενες κακοδαιμονίες και παθογένειες βάζει και άλλα εμπόδια για την κορυφή.       
Για ένα πράγμα όμως είμαστε σίγουροι ότι ο δρόμος γι’ αυτή την κορυφή περνάει από την καρδιά. Περνάει μέσα από συνεργασίες και από έναν Εθνικό Σχεδιασμό.
Με την πεποίθηση λοιπόν ότι κανένας δεν μπορεί μόνος του και προκειμένου να προάγουμε αφενός το έργο και την ιδέα της Αιμοδοσίας και αφετέρου να μάθουμε από τις ωραίες πρακτικές που άλλες σημαντικές κι οργανωμένες συλλογικότητες Εθελοντών έχουν εφαρμόσει, ξεκινήσαμε εδώ και δυο χρόνια να δημιουργούμε δεσμούς αμφίπλευρης δράσης όπως: με το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων, τη παλαιότερη Εθελοντική Οργάνωση στη χώρα μας. Μεταξύ άλλων η υπόσχεση τους λέει « Να βοηθώ κάθε άνθρωπο και σε κάθε περίπτωση».
Ήδη λειτουργούν τράπεζες Αίματος του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων και οργανώνονται σειρά από κοινές δράσεις, όπως είναι η Πανελλήνια Λαμπαδηδρομία των Εθελοντών Αιμοδοτών, η οποία πραγματοποιείται κάθε χρόνο από τον Αύγουστο και για δύο μήνες μετά.
Ακόμη μια Εθελοντική Οργάνωση με σημαντική προσφορά στη χώρα μας είναι η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης. Μια Οργάνωση με είκοσι τέσσερα παραρτήματα σε όλη τη χώρα και εκτός των άλλων σημαντικών δράσεων της προσφέρουν σε πολλά από αυτά το Αίμα τους.
Η εποχή μας διέρχεται βαθιά κρίση. Κρίση οικονομική αλλά κυρίως ηθική, δηλαδή αξιακή μέσα σ’ ένα σύστημα που ρίχνει μεν τις χρηματιστηριακές αξίες ενώ συγχρόνως απαξιώνει τους θεσμούς, διαβρώνει τον κοινωνικό ιστό και παράγει υπεραξίες για τις τσέπες των κερδοσκόπων. 
Φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια από το θάνατο ενός μεγάλου εργάτη των Ελληνικών γραμμάτων του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη.
Το 2011 έχει ονομαστεί έτος Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη.
Ας μου επιτρέψετε να σας διαβάσω ένα μικρό απόσπασμα:
Η γενεαλογία της πολιτικής είναι συνεχής και γνήσια κατά τους προγόνους.
Η αργία εγέννησεν την πενίαν.
Η πενία έτικε την πείναν.
Η πείνα παρήγαγε την όρεξιν.
Η όρεξις εγέννησε την αυθαιρεσίαν.
Η αυθαιρεσία εγέννησε την ληστείαν.
Η ληστεία εγέννησε την πολιτικήν.
Ιδού η αυθεντική καταγωγή του τέρατος τούτου.
Τότε και τώρα, πάντοτε η αυτή.
Τότε δια της βίας, τώρα δια του δόλου και δια της βίας.
Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης, Οι Έμποροι των Εθνών 1882.
Αγαπητοί μου,
Νομίζω πως έφτασε η ώρα εμείς οι Εθελοντές να συνεργαστούμε και να απαιτήσουμε από τους πολιτικούς να μάθουν και αυτοί να ακούν και να συνεργάζονται μαζί μας
Το έτος που διανύουμε το 2011 όπως γνωρίζεται χαρακτηρίστηκε έτος εθελοντισμού.
Εθελοντισμός είναι η αυτοδικία των συνειδητοποιημένων πολιτών.
Το σημείο αυτό που το άτομο ισορροπεί στη σχέση του τον εαυτό του, τους άλλους, τα φαινόμενα και τις δράσεις του κόσμου.
Και έτσι ο άνθρωπος γίνεται πρωταγωνιστής στην ίδια του τη ζωή.
Η Εθελοντική Αιμοδοσία είναι η απόλυτη έκφραση της αυτοδιάθεσης, μια άμεση παροχή ενέργειας και ζωής. «ζωής που δεν είναι πρόβα, την ζούμε μια φορά και είναι η κυρίως παράσταση».
Πέρασε ένας ολόκληρος χρόνος από τη προηγούμενη συνάντηση μας.
Ένας χρόνος και η κατάσταση δυστυχώς παραμένει η ίδια στο χώρο της Αιμοδοσίας ή είναι και χειρότερη. Εμείς ως ένας φορέας με τη πιο οργανωμένη δομή στη χώρα μας που καθημερινά αγωνίζεται για την Ανάπτυξη της Εθελοντικής Αιμοδοσίας και της Δωρεάς Οργάνων και Ιστών Σώματος δεν αναστείλαμε τις δράσεις μας. Αντιθέτως συνεχίζουμε πιο οργανωμένα και πιο μεθοδικά την προσπάθεια μας.
Οι νέοι μας στην ΠΕΝΕΑ έχουν όραμα και στόχο και πρέπει ΟΛΟΙ ΕΜΕΙΣ να τους  στηρίξουμε για να αναπτύξουν το όραμα τους.
Αύριο θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε και να ακούσουμε από τους εισηγητές, τη δραστηριότητα τους.
Θα έχουμε την ευκαιρία να ακούσουμε τον κύριο Λουκά Αποστολίδη έναν άνθρωπο με εξαίρετη κοινοβουλευτική εμπειρία και προσφορά να αναπτύσσει την θεματική ενότητα: Ο Εθελοντισμός σε περίοδο κρίσης.
Σ’ αυτούς λοιπόν τους δύσκολους καιρούς πρέπει να παίξει σπουδαίο ρόλο ο Εθελοντισμός και να κάνουμε πράξη τα λόγια του Σεφέρη που είναι επίκαιρα στην εποχή μας.
 « Σ’ αυτό τον κόσμο που όλο ένα στενεύει ο καθένας χρειάζεται όλους τους άλλους. Πρέπει ν’ αναζητήσουμε τον άνθρωπο όπου και να βρίσκεται.»
Σας ευχαριστώ.