Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2011

ΟΙ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΤΟΥ κ.ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΠΟΣΕΑ ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΣΤΗ ZOUGLA.GR ...

" ... Ο κ. ΛΟΒΕΡΔΟΣ ΚΑΙ Ο κ. ΤΙΜΟΣΙΔΗΣ ΓΝΩΡΙΖΑΝ  ΑΠΟ ΤΙΣ 30 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ ΤΟΥ 2010 ... ''
Στην συνέντευξη που παραχώρησε στη  Zougla.gr και στην κ. Τόνια Κανελλίδου ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας μας κ. Χρήστος Πρωτόπαπας αναφέρεται διεξοδικά στην πορεία των γεγονότων που μας έφτασαν στο απροχώρητο και στις ευθύνες αυτών που ενώ ενημερώθηκαν έγκαιρα άφησαν την κατάσταση να εξελιχθεί ως έχει σήμερα.
Αντιγράφουμε το ρεπορτάζ της κ. Κανελλίδου όπως αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα www.zougla.gr , στο τέλος του οποίου ακούγεται η 15λεπτη αναφορά στα γεγονότα από τον Πρόεδρο της Π.Ο.Σ.Ε.Α. 


Αιμοδοσία «stop»
Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 8 Δεκεμβρίου 2011, 16:40
Ρεπορτάζ : Τόνια Κανελλίδου
Τραγική είναι η κατάσταση για τη δημόσια υγεία μετά και την δυσάρεστη εξέλιξη της ακύρωσης των επικείμενων αιμοδοσιών σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας εξαιτίας της έλλειψης ασκών αιμοδοσίας.
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών κρούει τον κώδωνα του κινδύνου εδώ και μήνες στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου οι οποίες αδυνατώντας να αντιληφθούν τη σοβαρότητα της κατάστασης, άφησαν το χρόνο απλά να κυλίσει πιστεύοντας ότι το πρόβλημα θα λυθεί ως δια μαγείας…
Φθηνές δικαιολογίες για να καλύψουν την κατάντια
Το πρόβλημα εντοπίστηκε όταν η μία εκ των δύο εταιρειών που προμήθευε ασκούς αίματος τα δημόσια νοσοκομεία ανακοίνωσε, έγκαιρα χρονικά, ότι θα κλείσει. Έδωσε επομένως τα απαραίτητα περιθώρια σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να μεριμνήσουν ώστε να μην δημιουργηθούν ελλείψεις στις βασικές ανάγκες των νοσοκομείων.
Ενώ λοιπόν η ενημέρωση ήταν έγκαιρη, η αντίδραση από πλευράς υπουργείου όπως φάνηκε δεν χαρακτηρίστηκε  από την δέουσα σοβαρότητα.
Η αρχική υπόσχεση από υψηλόβαθμο στέλεχος της κυβέρνησης, όπως μας αναφέρει ο πρόεδρος της  Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών, κ .Χρίστος Πρωτόπαπας, ήταν ότι το υπουργείο θα εξασφάλιζε τα χρήματα ώστε να μπορέσει να πληρώσει τους προμηθευτές και να αγοράσει 60 με 100 χιλιάδες ασκούς αιμοδοσίας οι οποίοι και θα κάλυπταν τις ανάγκες μέχρι και το τέλος του έτους.
Τελικά τα λόγια δεν έγιναν ποτέ πράξη με αποτέλεσμα η κατάσταση όχι μόνο για τις εθελοντικές αιμοδοσίες αλλά και για τα δημόσια νοσοκομεία της χώρας  να είναι απελπιστική.
Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα που αναφέρει ο κ. Πρωτόπαπας για το τι  επικρατεί  στα μεγάλα νοσοκομεία της Αθήνας: «Το προσωπικό έχει φτάσει στο σημείο να έρχεται σε συνεννόηση και να αλληλοδανείζεται ασκούς για να μπορεί έστω να εξυπηρετήσει τις βασικές ανάγκες του κάθε νοσοκομείου, δίνοντας προτεραιότητα σε ασθενείς που χειρουργούνται και ασθενείς που έχουν ανάγκη μετάγγισης», αναφέρει.
Τραγική ειρωνεία λόγω αμέλειας
Η κατάσταση που επικρατεί έχει σαν αποτέλεσμα εκτός από την αναβολή των εθελοντικών αιμοδοσιών ανά την Ελλάδα και την απώλεια 30.000 φιαλών αίματος που θα μπορούσαν να έχουν περισυλλέγει αν υπήρχαν οι ασκοί αιμοδοσίας.
Το τραγικότερο όμως όλων είναι πως από τη στιγμή που το υπουργείο δεν μπορεί να μαζέψει χρήματα για να αγοράσει τα απαραίτητα αναλώσιμα υλικά, το εθνικό κέντρο αιμοδοσίας «παραγγέλνει» 30.000 μονάδες αίματος από την Ελβετία για να καλύψει τις εγχώριες ανάγκες, όσες δηλαδή θα μπορούσαν να έχουν από την προσφορά των ελλήνων εθελοντών αιμοδοτών.
Ακούστε τι είπε ο κ. Χρήστος Εμμ. Πρωτόπαπας στην κ. Κανελλίδου , και "κατεβάστε" το από ΕΔΩ .