Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο 2 Ιουλίου 2011

Ο Πρόεδρος της ΠΟΣΕΑ Χρήστος Πρωτόπαπας συμμετείχε σε ημερίδα εθελοντισμού στα Χανιά

30/06/11 του Δημήτρη Μαριδάκη /"Χανιώτικα Νέα"

Γραφείο Εθελοντισμού αναμένεται να δημιουργήσει ο Δήμος Χανίων μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Παράλληλα, με τη συνδρομή της Εκκλησίας, σχεδιάζεται από τον Δήμο η δημιουργία κοινωνικού παντοπωλείου.
Τα παραπάνω ανακοίνωσε, μεταξύ άλλων, χθες η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής και Παιδείας Χρυσούλα Χατζηδάκη, μιλώντας εκ μέρους του δημάρχου Μανώλη Σκουλάκη, στην ανοιχτή ημερίδα για τον εθελοντισμό που διοργάνωσε ο Δήμος Χανίων στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου.
Η κα Χατζηδάκη μεταφέροντας το σχέδιο του Δήμου και του δημάρχου για τον εθελοντισμό τόνισε ότι θα αναπτυχθούν συγκεκριμένες δράσεις κοινωνικής αλληλεγγύης και πρόνοιας οι οποίες θα απευθύνονται σε ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, όπως οι ηλικιωμένοι, τα παιδιά, τα άτομα με ασθένειες και οι πάσχοντες από χρόνιες παθήσεις, οι μοναχικοί άνθρωποι, οι οικονομικοί μετανάστες, οι φυλακισμένοι, οι εξαρτημένοι και οι οικονομικά ασθενέστεροι.
Ειδικότερα για το Γραφείο Εθελοντισμού τόνισε ότι θα στελεχωθεί από υπαλλήλους του Δήμου, θα έχει τηλέφωνο επικοινωνίας με το κοινό, ιστότοπο στο διαδίκτυο και και την ηλεκτρονική διεύθυνση: ethelontismos@chania.gr
Σε ό,τι αφορά το κοινωνικό παντοπωλείο, αναμένεται να ξεκινήσει η λειτουργία του άμεσα μετά την παραχώρηση από τους μητροπολίτη Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνό και ηγούμενο της Ιεράς Μονής Κυρίας των Αγγέλων Γουβερνέτου, κατάλληλου χώρου για τον σκοπό αυτό. Μάλιστα, η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου έχει ήδη εκπονήσει τη μελέτη του χώρου, ενώ τη λειτουργία του παντοπωλείου πρόκειται να υποστηρίξουν εθελοντές υπό την καθοδήγηση των αρμόδιων δημοτικών υπηρεσιών.
Να σημειώσουμε ότι στο πλαίσιο της εκδήλωσης απονεμήθηκαν έπαινοι από τον Δήμο Χανίων στις εθελοντικές ομάδες που δραστηριοποιούνται και συμβάλλουν στην προώθηση του εθελοντισμού με την προσφορά και την εθελοντική δράση τους. Παράλληλα, μίλησαν για τον εθελοντισμό και τη δράση τους, ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Κοινωνικών Παρεμβάσεων, ψυχολόγος, και εκπρόσωπος του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θόδωρος Μουστεράκης, ο εκπρόσωπος του Ερυθρού Σταυρού Γιάννης Σκαράκης, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών Χρήστος Πρωτόπαππας, ο πρόεδρος του Πανεπιστημίου των Ορέων Γιάννης Παλλήκαρης και ο πρόεδρος του 'Χαμόγελου του Παιδιού', Κωνσταντίνος Γιαννόπουλος.  
Κώστας Γιαννόπουλος πρόεδρος του Συλλόγου 'Το Χαμόγελο του Παιδιού'
'Θέλουμε να ευχαριστήσουμε τον Δήμο Χανίων και τον δήμαρχο για την πρωτοβουλία τους να τιμήσουν τους ανώνυμους εθελοντές. Πριν από λίγες ημέρες κάναμε μια ενέργεια με την Ε.Ε. και ακούσαμε τους γνήσιους εθελοντές μακριά από κάμερες. Αυτούς τους ανθρώπους θα πρέπει να διατηρήσουμε την ψυχή που έχουμε και να μην τους ισοπεδώνουμε, αυτούς τους ανθρώπους θα πρέπει να τους τιμούμε, αλλά όχι να τους καπελώνουμε, γιατί καπελωμένος εθελοντής σημαίνει κομματικά εξαρτώμενος κ.λπ. Ετσι σήμερα βλέπω με μεγάλη μου χαρά τους ανθρώπους του Ερυθρού Σταυρού, της αιμοδοσίας, τους ανθρώπους που δίνουν καθημερινές μάχες και που πρέπει κάθε μέρα η κοινωνία να υποκλίνεται γιατί αυτοί είναι που θα μας δώσουν ελπίδα για το μέλλον'.
Θόδωρος Μουστεράκης προϊστάμενος της Διεύθυνσης Κοινωνικών Παρεμβάσεων, ψυχολόγος, και εκπρόσωπος του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης
'Το κοινωνικό κράτος είναι γεγονός ότι υποχωρεί λόγω οικονομικής αδυναμίας αλλά δεν ξέρω αν είναι αλήθεια ότι διογκώνεται το εθελοντικό κίνημα. Οι μελέτες που υπάρχουν σε παγκόσμια κλίμακα -τουλάχιστον εκεί που καταγράφονται και δυστυχώς η Ελλάδα δεν είναι μια από αυτές τις χώρες- δείχνουν στασιμότητα και επίσης μια αλλαγή στον χαρακτήρα του εθελοντισμού. Τα χαρακτηριστικά αυτά νομίζω ότι τα ζούμε όλοι μας. Ενα από αυτά είναι ότι γίνονται όλο και πιο επαγγελματικές οι οργανώσεις όπως επίσης ότι εξαρτώνονται όλο και πιο πολύ από χρηματοδότηση. Αν είναι αυτή κρατική ή των Βρυξελλών δεν έχει σημασία αφού και τα λεφτά των Βρυξελλών προέρχονται πάλι από τα κράτη. Αυτό που χρειάζεται και είναι καθήκον και του κράτους, των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων είναι να συνεργαστούμε. Και αυτό μπορεί να γίνει μέσα σε ένα πλαίσιο που δυστυχώς λείπει από την Ελλάδα και το οποίο φάνηκε και από τη συζήτηση στην Βουλή για το πώς χρηματοδοτούνται, με τι κριτήρια κ.λπ.. Σπαταλάμε πόρους, γίνονται μέσω προσωπικών γνωριμιών, υπάρχουν υπόγειες διαδρομές; Αυτή η συζήτηση υπάρχει δυστυχώς. Επομένως θα πρέπει να καθοριστεί ένα πλαίσιο, που για τη δημιουργία του θα πρέπει να συνεισφέρουν όχι μόνο η κυβέρνηση και το υπουργείο αλλά όλοι οι φορείς. Ενα πλαίσιο που θα βάλει κανόνες και κριτήρια και θα διασφαλίσει τη διαφάνεια'.  
Χρήστος Πρωτόπαππας πρόεδρος του Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών
'Οι εισαγωγές αίματος στην Ελλάδα συνεχίζονται όπως συνεχίζουμε κι εμείς την προσπάθεια να πείσουμε τους Ελληνες πολίτες να ενταχθούν στις ομάδες εθελοντών αιμοδοτών και τους συλλόγους αλλά και στις υπηρεσίες αιμοδοσίας όλης της χώρας προκειμένου να γίνουμε περισσότεροι γιατί όπως λέει και το κεντρικό μήνυμα της σημερινής εκδήλωσης του Δήμου Χανίων είναι ότι "μαζί μπορούμε καλύτερα - μαζί μπορούμε περισσότερα". Εμείς κάποτε προσδοκούσαμε αλλά σήμερα ελπίζουμε ότι είμαστε σε ένα πολύ καλό δρόμο και στην Κρήτη και βλέπουμε να αναπτύσσεται η εθελοντική αιμοδοσία αλλά και η ιδεά της δωρεάς οργάνων πάρα πολύ και γι’ αυτό σήμερα είμαστε εδώ εκπροσωπώντας τους συλλόγους - μέλη της Ομοσπονδίας μας ώστε να μπορέσουμε να βρούμε καινούργιους φίλους και να κάνουμε καινούργιες συνεργασίες προκειμένου πιο δυναμικά και μεθοδικά να αναπτυχθεί η εθελοντική αιμοδοσία στη χώρα μας'.