Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 11 Ιουλίου 2011

ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ : " Η εθελοντική αιμοδοσία δεν ενθαρρύνεται από την Πολιτεία "

Στην εφημερίδα " ΤΑ ΝΕΑ " της Δευτέρας 11 Ιουλίου 2011 ο Πρόεδρος της Π.Ο.Σ.Ε.Α. κ. Χρήστος Πρωτόπαπας απαντάει σε ερωτήματα , στην δημοσιογράφο κ. Αγγελική Καραγιώργου, για την Εθελοντική Αιμοδοσία και τη στάση της Πολιτείας απέναντί μας .Δημοσιεύεται στην σελίδα 34 της έντυπης έκδοσης , η , στη σελίδα 26 της ηλεκτρονικής έκδοσης. Διαβάστε την.


Τους καλοκαιρινούς μήνες η δεξαμενή αίματος της χώρας στερεύει ενώ η έλλειψη κινητών μονάδων αιμοδοσίας και τα πεπαλαιωμένα οχήματα που εγκυμονούν κινδύνους εμποδίζουν όλο τον χρόνο τη δημιουργία Εθνικού Στρατηγικού Σχεδιασμού Εθελοντικής Αιμοδοσίας. «Το2010 η εθνική μας δεξαμενή είχε κατά 10% λιγότερες φιάλες αίματος έναντι προηγούμενων ετών», τονίζει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών Χρήστος Πρωτόπαπας.

1 Η προσφορά αίματος είναι προσφορά ζωής. Οι Έλληνες το έχουν καταλάβει;
Διαπίστωσή μας είναι ότι υπάρχει έλλειψη επαρκούς ενημέρωσης. Όπου υπάρχει σύλλογος εθελοντών αιμοδοτών ή άλλη ομάδα που δραστηριοποιείται στην εθελοντική αιμοδοσία, εκεί υπάρχει και αυτάρκεια αίματος.
2 Πότε δημιουργήθηκε η ΠΟΣΕΑ;
Το 1987 και διατηρεί γραφείο στο Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας στις Αχαρνές.
3 Από ποιους;
Από συλλόγους εθελοντών αιμοδοτών σε Πάτρα ,Μαγνησία, Ροδόπη, Ξάνθη, Αιτωλοακαρνανία, Αν.Αιγιαλεία, Ορεστιάδα, ΔυτικήΣτερεά Ελλάδα και Καστοριά.
4 Πόσες μονάδες εθελοντικής αιμοδοσίας υπάρχουν στη  χώρα;
Εννέα Κέντρα Αίματος και περίπου 80 Νοσοκομειακές Υπηρεσίες Αιμοδοσίας.
5 Πόσα μέλη αριθμεί σήμερα;
101.
6 Αριθμός που αυξάνεται;
Σκοπός μας δεν είναι νααυξάνεται ο αριθμός τους αλλά να τηρούνται οι βασικές αρχές που απορρέουν τόσο από το καταστατικό της ΠΟΣΕΑ όσο και από τα πιστοποιητικά ποιότητας ISO 9001:2008 και εταιρικής κοινωνικής ευθύνης SA 8000:2008.
7 Τα μέλη της ομοσπονδίας είναι συγγενείς ατόμων που έχουν ανάγκη από άμεση αιμοδοσία;
Κάποιοι είχαν προσωπική εμπειρία αναζήτησης αίματος. Ωστόσο, τα μέλη των συλλόγων κινούνται από ανθρωπιστικά και ανιδιοτελή κίνητρα.
8 Η Πολιτεία ενθαρρύνει την αιμοδοσία;
Δυστυχώς, δεν κάνει όσα πρέπει για την ανάπτυξη της εθελοντικής αιμοδοσίας.Υπάρχουν προβλήματα στελέχωσης με ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό, έλλειψη κινητών μονάδων αιμοδοσίας ή πεπαλαιωμένων οχημάτωνπου εγκυμονούν κινδύνους.
9 Πόσες φιάλες αίματος είχε η εθνική δεξαμενή το 2010;
Για να καλυφθούν οι ανάγκες της χώρας χρειάζονται περίπου 630.000 μονάδες αίματος. Κάθε χρόνο αχρηστεύονται περίπου 30.000 μονάδες, που εισάγουμε από τον Ελβετικό Ερυθρό Σταυρό και κοστίζουν περίπου €4.000.000.
10 Λιγότερες ή περισσότερες από παλαιότερα;
Το 2010 είχαμε μια απώλεια περίπου 10% έναντι προηγούμενων ετών.
11 Η δεξαμενή αίματος της χώρας στερεύει  τους καλοκαιρινούς μήνες;                                                                                                                                                Ναι,διαπιστώνεται  μια πτώση του  εθελοντικά  προσφερόμενου αίματος.
12 Η διακοπή της προσφοράς χυμών, κράκερ και τυριού μετά την ολοκλήρωση της αιμοληψίας συνεχίζεται;
Συνεχίζεται παρά τις διαβεβαιώσεις του υπουργού πως θα έβγαινε σχετική εγκύκλιος προκειμένου να συμμορφωθούν οι διοικήσεις των νοσοκομείων.
13 Τι προβλήματα αντιμετωπίζουν οι εθελοντές αιμοδότες;
Το βασικότερο είναι πως στις περισσότερες υπηρεσίες αιμοδοσίας της χώρας, τις απογευματινές ώρες και τα Σαββατοκύριακα, δεν μπορείς να προσέλθεις για να προσφέρεις αίμα. Επίσης, λόγω περιστολής των δαπανών, ακυρώνονται καθημερινά προγραμματισμένες αιμοληψίες στην περιφέρεια.
14 Η γνώμη σας για την αμειβόμενη αιμοδοσία;
Εάν εννοείτε τις άδειες που δίνονται ως κίνητρο στους υπαλλήλους δημοσίων υπηρεσιών, οργανισμών και των Σωμάτων Ασφαλείας είμαστε αντίθετοι και θεωρούμε ότι είναι ηθικά απαράδεκτο.
15 Στόχος της Πανελλήνιας Λαμπαδηδρομίας Εθελοντών Αιμοδοτών;
Να μεταλαμπαδεύσουμε στους Ελληνες τις δύο πανανθρώπινες ιδέες της εθελοντικής αιμοδοσίας και της δωρεάς ιστών και οργάνων σώματος, να ευαισθητοποιήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους συμπολίτες μας και να προβληθεί η προσφορά των εθελοντών αιμοδοτών.
16 Πότε και πού θα πραγματοποιηθεί η αφή της«Φλόγας της Αγάπης»;
Στα Σέρβια Κοζάνης από τον διοργανωτή Σύλλογο «Οι Αγιοι Ανάργυροι», στις 27 Αυγούστου 2011 στις 18.00.
17 Σκοπός του θεσμού της αμφικτιονίας;
Αμφικτιονία είναι η σύνοδος όλων των συλλόγων εθελοντών αιμοδοτών της χώρας μας, καθώς επίσης και φορέων που δραστηριοποιούνται στην εθελοντική αιμοδοσία και τη δωρεά οργάνων και ιστών σώματος. Σκοπός είναι η προσέλκυση νέων εθελοντών αιμοδοτών, ώστε να καταστεί η χώρα μας αυτάρκης.
18 Πώς αντιμετωπίζουν οι νέοι την εθελοντική αιμοδοσία;
Το 2008 ιδρύσαμε την Πανελλήνια Επιτροπή Νέων Εθελοντών Αιμοδοτών που αποτελείται από νέους 18 έως                                          30 ετών. Ωστόσο, η Πολιτεία πρέπει να συνειδητοποιήσει πως η εθελοντική αιμοδοσία πρέπει να μπει στα σχολεία.
19 Πόσοι σύλλογοι εθελοντών αιμοδοτών υπάρχουν σε όλη τη χώρα;
Δεν υπάρχει ανάλογη έρευνα και καταγραφή.
20 Η εξέλιξη της εθελοντικής αιμοδοσίας τα επόμενα χρόνια;
Μπορούμε να υποσχεθούμε, ότι θα καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια για πλήρη ενημέρωση του ελληνικού πληθυσμού. Να εγγυηθούμε ότι η προσφορά των μελών της ΠΟΣΕA θα είναι αυξητική.