Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2011

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔPΟΥ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΗΣ ΠΟΣΕΑ

Αθήνα, 22 Δεκεμβρίου 2011
                                                                                                Αρ. Πρωτ.: 23059
                                                                                 Προς: ΣΕΑ- Μέλη ΠΟΣΕΑ   
                                                                                     και ΜΜΕ
         
  Αγαπητοί φίλοι και συμμαχητές στην μάχη κατά της αδιαφορίας και της άγνοιας και στην ωραία προσπάθεια για την Αυτάρκεια Αίματος στην χώρα μας ,
Θέλω να σας ευχηθώ καλά Χριστούγεννα και το νέο έτος 2012 να είμαστε όλοι υγιείς.
Σκέφτηκα πάρα πολύ για να αποφασίσω να γράψω αυτή την ανοιχτή επιστολή, κυρίως για να μην σας πικράνω με γεγονότα που έχουν να κάνουν με τα τραγικά που συμβαίνουν στον χώρο όπου αγωνιζόμαστε, τουλάχιστον τα τελευταία τριάντα χρόνια.


Αγαπητοί μου, φίλες και φίλοι ,
Το τελευταίο διάστημα των τριών-τεσσάρων μηνών με έγγραφα σας προς το Δ.Σ. της Π.Ο.Σ.Ε.Α., αλλά και τηλεφωνικώς, μου ζητάτε να σας απαντήσω σε θέματα που έχουν προκύψει στις Υπηρεσίες Αιμοδοσίας των περιοχών σας και που έχουν να κάνουν με τη στελέχωση από ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό, καθώς και για την μεγάλη έλλειψη των αναλώσιμων υλικών και κυρίως των ασκών Αίματος.
Το Δ.Σ. της Π.Ο.Σ.Ε.Α. όπως γνωρίζετε, έχει κάνει πολλές προσπάθειες, όλα αυτά τα οποία μας αναφέρετε, να τα προωθεί στο Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας, στον Υπουργό Υγείας, καθώς και στον «αρμόδιο» Υφυπουργό Υγείας κ. Τιμοσίδη.
Το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας δηλώνει αναρμόδιο, όσον αφορά τα θέματα που αφορούν στις προσλήψεις, δηλαδή στην στελέχωση των Υπηρεσιών Αιμοδοσίας, καθώς και για την προμήθεια των ασκών Αίματος. Περιορίζεται και η Διοίκηση του ΕΚΕΑ στο να μεταφέρει «ΑΝΑΡΜΟΔΙΩΣ», όπως δηλώνει, στην Πολιτική ηγεσία, ότι ακούει ή πληροφορείται.
Όσον αφορά τις επιχορηγήσεις και τους αποκλεισμούς των Συλλόγων μελών της Π.Ο.Σ.Ε.Α. από τους πόρους που διαχειρίζεται το Υπουργείο Υγείας, σε όλους σας είναι γνωστό πως από την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας από το ΠΑΣΟΚ αυτές, οι μικρές έστω επιχορηγήσεις, κόπηκαν και επιπλέον σε πολλούς Συλλόγους αφαίρεσαν και το Εθνικό Μητρώο ΜΚΟ.


Αγαπητοί μου ,
Δυστυχώς η χώρα μας και ιδιαίτερα ο χώρος της Υγείας, αντιμετωπίζει την μεγαλύτερη κρίση, αυτή την περίοδο.
Πριν από ένα χρόνο επιχειρήσαμε να γνωστοποιήσουμε στον αρμόδιο Υπουργό Υγείας κ. Λοβέρδο τις θέσεις και τις προτάσεις της Ομοσπονδίας μας.
Το Υπόμνημα, το οποίο του καταθέσαμε ήταν αποτέλεσμα συλλογικών αποφάσεων, όλων των μελών μας. Μας υποσχέθηκε στις 30/11/2010 πως την επόμενη ημέρα τον σχετικό φάκελο θα τον παρέδιδε στον κ. Τιμοσίδη, «αρμόδιο» Υφυπουργό. Έκτοτε ουδεμία επαφή δεν υπήρξε.
Όσον αφορά το πλάσμα του Αίματος η κατάσταση παραμένει ΤΡΑΓΙΚΗ. Τεράστιες ποσότητες αχρηστεύτηκαν και παραμένουν στην Ολλανδία. Επίσης αρκετοί τόνοι πλάσματος παραμένουν στο Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας αναξιοποίητοι μέχρι να αχρηστευθούν.
Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι να αποφασίσει το Δ.Σ. του ΕΚΕΑ την κατασκευή ενός ακόμη ψυκτικού θαλάμου, για την αποθήκευση (μέχρι να αχρηστευθεί αναξιοποίητο) του συλλεγόμενου πλάσματος, λόγω ανικανότητας χειρισμού του όλου ζητήματος.


Αγαπητοί μου η υποκρισία δεν έχει όρια, καθώς και η ικανότητα να διαχειριστούν το όλο ζήτημα.
Το Υπουργείο Υγείας με σχετικό έγγραφο του και μετά από πρόταση δύο βουλευτών του Ν. Λαρίσης και την υπογραφή υποστήριξης άλλων πενήντα οκτώ, ρωτά τους Διευθυντές Αιμοδοσίας την γνώμη τους, προκειμένου να ανακηρυχθεί το έτος 2012 έτος Εθελοντικής Αιμοδοσίας. Φυσικά όλοι γελούν. Είναι αδιανόητο σε περίοδο που το προσωπικό είναι απλήρωτο, για τις επιπλέον ώρες που εργάζεται για τουλάχιστον επτά μήνες, η υποστελέχωση των υπηρεσιών, η έλλειψη αναγκαίων αναλώσιμων υλικών της Αιμοδοσίας και την στιγμή που για όλους αυτούς τους λόγους οι περισσότερες υπηρεσίες παραμένουν κλειστές το απόγευμα και ακυρώνονται Αιμοληψίες να ερωτώνται για κάτι τέτοιο.
Λυπάμαι ειλικρινά για την ανευθυνότητα των «αρμοδίων».
Όπως γνωρίζετε η Ομοσπονδία μας ανέλαβε την Γενική Συνέλευση – Συνέδριο της Παγκόσμιας Οργάνωσης Οργανισμών Αιμοδοσίας (FIODS), στην χώρα μας, το οποίο θα πραγματοποιηθεί τον Απρίλιο του 2012.
Το κάναμε γνωστό σε όλους.
Είναι μια μοναδική ευκαιρία να μάθουμε, αλλά και να μεταφέρουμε τις καλές πρακτικές, και να προβάλουμε την χώρα μας που τόσο ανάγκη το έχει σήμερα .
Δυστυχώς μέχρι και σήμερα κανείς δεν ενδιαφέρθηκε να μας συναντήσει αλλά και να μας απαντήσει στην σχετική αλληλογραφία.
Όπως πάντα ο «αρμόδιος» Υφυπουργός κ. Τιμοσίδης είναι απών.   



Υ.Γ. Τελευταία πληροφόρηση που έχουμε από αναρμόδιους μας πληροφορούν πως ασκοί Αίματος θα παραληφθούν σε σαράντα μέρες.

Με εκτίμηση




                                     Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. της ΠΟΣΕΑ                                     
          

                                                                         Χρήστος Εμμ. Πρωτόπαπας                     

Τα προβλήματα στις Υπηρεσίες Αιμοδοσίας δεν προέρχονται μόνο απο την έλλειψη ασκών αίματος : Το πρόβλημα στη Ρόδο

Διαβάστε πως παρουσιάζει ο τοπικός τύπος της Ρόδου ( " ΡΟΔΙΑΚΗ" , 20.12.2011 ) ένα ακόμα εμπόδιο στις αιμοληψίες στο Γενικό Νοσοκομείο της Ρόδου.Και να συνέβαινε μόνο εκεί ...


Ως πότε οι κραυγές της Π.Ο.Σ.Ε.Α. και των Tοπικών Συλλόγων και Φορέων Μελών της θα πέφτουν στο κενό , θα απευθύνονται σε " ώτα μη ακουόντων " , θα συναντούν πόρτες κλειστές ;

To νέο τηλεοπτικό σποτάκι της ΠΟΣΕΑ για την Εθελοντική Αιμοδοσία και η άδεια του ΕΣΡ για την μετάδοσή του απο τους τηλεοπτικούς σταθμούς


Μπορείτε να το δείτε και να το "κατεβάσετε" και απο

Μπορείτε να "κατεβάσετε" την άδεια προβολής του απο