Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2013

THRAKINET TV : Τηλεφωνική συνέντευξη του Προέδρου της ΠΟΣΕΑ Χρήστου Πρωτόπαπα στις 20.11.13 επί της απόφασης Συμεών Κεδίκογλου

Εν μέσω καταιγισμού αντιδράσεων των κύριων Αιμοδοτικών Συλλόγων και Φορέων της Εθελοντικής Αιμοδοσίας της χώρας μας επί της απόφασης Κεδίκογλου  , το ΤHRAKINET TV με τον κ. Σταυρίδη πήρε στις 20 Νοεμβρίου 2013 από τον Πρόεδρο της ΠΟΣΕΑ Χρ. Πρωτόπαπα την τηλεφωνική συνέντευξη που μπορείτε να παρακολουθήσετε και να κατεβάσετε "πατώντας" πάνω στη εικόνα που ακολουθεί
 
www.vimeo.com/80065306
 
( Ευχαριστούμε το THRAKINET για τη συνεχή και αδιάλειπτη στήριξη και προβολή των δρατηριοτήτων της Εθελοντικής Αιμοδοσίας του ΣΕΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ και της ΠΟΣΕΑ , τόσο σε τοπικό είπεδο όσο και Πανελλαδικά , καθώς και γιά το σχετικό υλικό που μας προμηθεύει  ).

H άποψη-πρόταση της ΠΟΣΕΑ επί της απόφασης Κεδίκογλου

Η άποψη - πρόταση της ΠΟΣΕΑ επί της βεβιασμένης  απόφασης του υφυπουργού Υγείας κ. Κεδίκογλου .

( Και στη συνέχεια η απόφαση του κ. Υφυπουργού )
 ( ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΤΑ 2 ΕΓΓΡΑΦΑ ΣΤΟ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟ ΤΟΥΣ ΑΠΟ ΕΔΩ )
 
 
 
Αθήνα , 18.11.13
Θέμα:      ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΣΥΜΕΩΝ ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΟΥΣΙΕΣ ΜΑΘΗΤΩΝ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΚΑΙ ΕΣΠΕΡΙΝΩΝ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΟΥΝ ΣΕ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ
 
Aξιότιμε κύριε Υφυπουργέ,
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών (Π.Ο.Σ.Ε.Α.), με μέλη 83 Συλλόγους Εθελοντών Αιμοδοτών σε όλη την χώρα αποτελεί την αντιπροσωπευτικότερη οργάνωση που δραστηριοποιείται για την ανάπτυξη της Εθελοντικής Μη Αμειβόμενης Αιμοδοσίας.
Είναι μέλος της Παγκόσμιας Οργάνωσης Οργανισμών Εθελοντικής Αιμοδοσίας (FIODS) και τακτικό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας.
Κατέχει δύο πιστοποιητικά, ένα για την Διασφάλιση Ποιότητας το Διεθνές αναγνωρισμένο πρότυπο ISO 9001:2008 και ένα που αφορά την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη και βασίζεται στις αρχές του προτύπου SA 8000:2008.
Σκοπός της Ομοσπονδίας είναι μέσα από συνεχείς προσπάθειες και δραστηριότητες να προβάλει τις δύο πανανθρώπινες ιδέες, της Εθελοντικής μη Αμειβόμενης Αιμοδοσίας και της Δωρεάς Ιστών και Οργάνων Σώματος.  
            Η θέση της Π.Ο.Σ.Ε.Α. στο ζήτημα της ανταποδοτικότητας είναι πάγια  και ξεκάθαρα διατυπωμένη. Αποτυπώνεται στο καταστατικό της και επαναβεβαιώνεται  λεκτικά και εγγράφως σε όλες τις θεσμικές της εκδηλώσεις και δράσεις.
Είναι σύννομη με την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία, είναι συνεπής και ταυτόσημη με τον ορισμό  του Εθελοντή.
Εθέλλω σημαίνει θέλω, επιθυμώ κάτι πάρα πολύ, και Εθελοντής αυτός που πράττει εμφορούμενος από ισχυρή εσωτερική πίστη σε ιδέες και ιδανικά χωρίς να αποσκοπεί σε  ανταμοιβή, αμοιβή η οποιαδήποτε άλλη ικανοποίηση πλην της ηθικής ικανοποίησης  και αναγνώρισης.
Η θέση, πεποίθηση και πρακτική μας αυτή δεν μεταβάλλεται ούτε προσαρμόζεται σύμφωνα με την τρέχουσα ηθική η την τρέχουσα οπτική .
Αποτελεί διαχρονική αξία  και γνώμονα με τον όποιο επιλέγουμε τις συνεργασίες μας.
Στο πλαίσιο δε ακριβώς της προσπάθειας μας να δημιουργήσουμε συνειδητοποιημένους εθελοντές αιμοδότες  οι οποίοι δεν θα προσβλέπουν σε αιμοδοτικές άδειες βρισκόμαστε στο μέσο μιας σειράς  επαφών και  δράσεων με  τις τριτοβάθμιες και δευτεροβάθμιες οργανώσεις εργαζομένων.
            Και ενώ πασχίζουμε να αντιταχθούμε  σε αυτή την πρακτική που οδηγεί τους εργαζομένους  να ανταλλάσσουν αίμα με ελεύθερο χρόνο  προέκυψε αυτή η πρόταση του  Υφυπουργού Παιδείας κυρίου Συμεών Κεδίκογλου που εμμέσως πλην σαφώς γαλουχεί και τους μαθητές  στην ίδια λογική.
Αντιλαμβανόμαστε τις καλές προθέσεις του Υφυπουργού Παιδείας ο οποίος θεώρησε ότι με αυτόν τον τρόπο θα συμβάλλει  θετικά  στην αύξηση της αιμοδοτικής προσφοράς.  
 Πιστεύουμε πως επιβάλλεται το συντομότερο δυνατόν να παρέχουμε στον Υφυπουργό αλλά και σε όλους τους θεσμικούς υπεύθυνους την ενημέρωση που έπρεπε να έχει, πριν προβεί σε ενέργειες που ενδέχεται να αποβούν βλαπτικές.
Αμφισβητούμε την αποτελεσματικότητα της απόφασης : ένα τέτοιο μέτρο θα έχει μόνο βραχυπρόθεσμα οφέλη και θα κινητοποιήσει ελάχιστους μαθητές. Η απόφαση μάλλον δεν θα γίνει καν ευρέως γνωστή στην μαθητική κοινότητα.
Πριν από την προσπάθεια επίλυσης οποιουδήποτε προβλήματος πρέπει να διερευνώνται τα πραγματικά αίτιά του. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία και οι 83 Σύλλογοι Μέλη της και η Πανελλήνια Επιτροπή Νέων στην οποία συμμετέχουν νέοι από 18 έως 30 ετών επισκεπτόμαστε όλες τις Βαθμίδες της Εκπαίδευσης προκειμένου να ενημερώσουμε μαθητές, σπουδαστές και φοιτητές.
Έχουμε συζητήσει το θέμα της Αιμοδοσίας πολλές φορές με νέους που σπουδάζουν σε όλες τις Βαθμίδες της Εκπαίδευσης και έχουμε καταλήξει σε δύο βασικούς λόγους που οι μαθητές δεν γίνονται Εθελοντές Αιμοδότες.
Ο πρώτος λόγος είναι η έλλειψη ενημέρωσης. Η συντριπτική πλειοψηφία των μαθητών δεν γνωρίζει πως μπορεί να αιμοδοτήσει από τα 17 με υπεύθυνη δήλωση γονέα και περιμένει να ενηλικιωθεί.
Ακόμα και τότε δεν συνειδητοποιούν το πόσο εύκολο είναι και πόσο λίγο χρόνο χρειάζεται να δώσει κανείς αίμα.
Ο δεύτερος λόγος είναι η έλλειψη ανθρωπιστικής και εθελοντικής συνείδησης. Για τους μαθητές ο Εθελοντισμός είναι απλώς ένα πιθανό θέμα έκθεσης στις Πανελλαδικές Εξετάσεις.
Είναι αστείο πως κάθε μαθητής της Γ’ Λυκείου μπορεί να γράψει μία εντυπωσιακή έκθεση, με ορθά τεκμηριωμένα επιχειρήματα και πλούσιο λεξιλόγιο, με θέμα ‘’Η αξία του Εθελοντισμού για την Κοινωνία και το Άτομο’’. Οι μαθητές όμως δεν γίνονται Εθελοντές και αυτό δεν φαίνεται να απασχολεί τόσο ούτε το Υπουργείο ούτε τους καθηγητές.
Κρίνεται αρνητικά η παροχή του συγκεκριμένου κινήτρου δικαιολόγηση των απουσιών διότι: α) συνδέει την αιμοδοσία με ένα «πρόβλημα» (μόνο όταν κάποιος έχει πρόβλημα απουσιάζει από την εκπαιδευτική διαδικασία) και β) απαξιώνει περαιτέρω, μέσω της αιμοδοσίας, έναν εξίσου σημαντικό θεσμό (την παρουσία στο σχολείο) και ενισχύει μια πιθανή τάση των μαθητών να απουσιάζουν (ειδικότερα στην τελευταία τάξη).
Επιπρόσθετα, η χορήγηση του συγκεκριμένου κινήτρου (δικαιολόγηση της απουσίας) όταν ο μαθητής αιμοδοτεί για συγγενικό πρόσωπο αντιβαίνει στη βασική φιλοσοφία της μη αμειβόμενης εθελοντικής αιμοδοσίας. Δηλαδή, ο μαθητής, στο ξεκίνημα της αιμοδοτικής του «καριέρας» μαθαίνει ότι όταν προσφέρει το αίμα του για συγγενή (ενδεχομένως, να το κάνει έτσι κι αλλιώς, αν χρειαστεί) αμείβεται γι΄ αυτό.
Στον αντίποδα:
1)    Μπορεί να μην δίνεται κανένα κίνητρο, όταν ένας μαθητής χρειαστεί να δώσει αίμα για συγγενή του (ή στην ανάγκη, να του δικαιολογήσουν οι γονείς του αυτές τις απουσίες – μια πρακτική που ισχύει στα σχολεία, έτσι κι αλλιώς: οι γονείς δικαιολογούν κάποιες απουσίες),
2)    (ΤΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΟ) μπορούν να δοθούν άλλα κίνητρα, για παράδειγμα, όταν οι μαθητές συμμετάσχουν σε μια οργανωμένη Εθελοντική Αιμοδοσία, να μοιραστούν την εμπειρία τους με τους συμμαθητές τους, στο πλαίσιο ενός μαθήματος και να πριμοδοτηθούν στη βαθμολόγησή του, ή το σχολείο να δημιουργήσει μια προθήκη, όπου θα αναγράφονται – για πάντα - τα ονόματα των αιμοδοτών μαθητών).
Το σχολείο, ως θεσμός και οι λειτουργοί του πρέπει – μέσα από δράσεις αγωγής υγείας - να προάγουν ΞΕΚΑΘΑΡΑ την έννοια της σταθερής μη αμειβόμενης εθελοντικής αιμοδοσίας και να ενδυναμώνουν / ενισχύουν τους μαθητές προς αυτή την κατεύθυνση, παρέχοντας ΘΕΤΙΚΑ κίνητρα.
               Η άδεια από το σχολείο όχι μόνο δεν  θα εξασφαλίσει την επάρκεια αίματος αφού μπορεί να αυξήσει ελάχιστα  τον αριθμό των προσφερόμενων μονάδων αίματος, αλλά θα είναι καταστροφική για τους μαθητές

- Θα  στερήσει από τους μαθητές  εκπαιδευτικές ώρες. 

              Οι μαθητές μας χρειάζονται κίνητρα για να πάνε σχολείο και όχι να επιβραβεύονται για κίνητρα που αποσκοπούν στην απουσία από τα μαθήματα.

 

- Θα συνηθίσει τους νέους  στην ανταποδοτική προσφορά προς τον συνάνθρωπο ακόμα και αν πρόκειται για ζήτημα ζωής και θανάτου όπως είναι η προσφορά αίματος

                Σκοπός μας πρέπει να είναι οι μαθητές να αναπτύξουν εσωτερικά κίνητρα. Να τους μάθουμε ότι η προσφορά αίματος προς τον συγγενή, φίλο ή άγνωστο συνάνθρωπο είναι ηθική υποχρέωση στάση ευθύνης απέναντι στην κοινωνία.  Είναι μοναδική πράξη γενναιοδωρίας αλτρουισμού και να τους προτρέψουμε να δίνουν αίμα γιατί μαθαίνεις να δίνεις δίνοντας.

 

 - Θα αυξήσει τον κίνδυνο του μεταγγιζόμενου ασθενή και του αιμοδότη. 

                  Οι μαθητές προκειμένου να λείψουν από το σχολείο μπορεί να πουν ψέματα η να αποκρύψουν την αλήθεια στον ιατρό της αιμοδοσίας κατά την λήψη του ιστορικού που έχει σκοπό να προστατεύει τον αιμοδότη και τον ασθενή που θα μεταγγισθεί.
 
Χρέος λοιπόν της πολιτείας δεν είναι να δίνει τέτοιου είδους κίνητρα και μάλιστα σε νεαρούς μαθητές αλλά μέσα από την εκπαίδευση να διαμορφώνει τους αυριανούς πολίτες που θα διακρίνονται για τη γνώση, την ωριμότητα, το αίσθημα ευθύνης, το ενδιαφέρον για τα κοινά, την ευαισθησία. Είναι απαραίτητο να γίνει ο Εθελοντισμός και η Εθελοντική Αιμοδοσία αντικείμενο μάθησης στα σχολεία όλων των βαθμίδων, μέσα από βιωματικές μεθόδους. Να μάθουν οι νέοι και οι νέες μας ότι η Εθελοντική Αιμοδοσία είναι η υπέρτατη πράξη αλτρουισμού, ανθρωπιάς και πολιτισμού, ότι λίγο αίμα σώζει ζωές, ότι το ζωφόρο αυτό υγρό που κυλάει στις φλέβες μας δεν αντικαθίσταται με τίποτα άλλο, δεν παρασκευάζεται σε κανένα εργοστάσιο παρά μόνο στον ανθρώπινο οργανισμό και προσφέρεται ανιδιοτελώς από αγάπη και μόνο. 
 
Θεωρούμε επίσης πως το να προσπαθούμε να πείσουμε τους ανθρώπους ότι η εθελοντική αιμοδοσία απαιτεί πολύ λίγο χρόνο, δεν έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία του αιμοδότη και δεν προκαλεί πόνο ενώ συγχρόνως επιμένουμε να χαρίζουμε  στους αιμοδοτούντες χρόνο ανάπαυσης και ανάρρωσης αποτελούν τακτικές που η μια αντιτίθεται στην άλλη και στην πραγματικότητα δημιουργούν σύγχυση  και αντιφάσεις.
 
Όπως όλοι γνωρίζουμε δεν υπάρχει Εθνικός Στρατηγικός Σχεδιασμός για την ανάπτυξη της Εθελοντικής Αιμοδοσίας. Η έλλειψη αίματος και η μειωμένη βοήθεια από τον Ελβετικό Ερυθρό Σταυρό τα επόμενα πέντε χρόνια πρέπει να αντιμετωπιστεί ριζικά με έναν καλό σχεδιασμό και παρακολούθηση της πορείας του που θα πρέπει να δημιουργήσουμε με πρωτοβουλία του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας και όλους τους θεσμικούς εταίρους ώστε να εξασφαλιστεί η επάρκεια της Ελλάδας σε αίμα που θα προέρχεται από Εθελοντές μη Αμειβόμενους Αιμοδότες. Επίσης θα πρέπει ο οποιοσδήποτε σχεδιασμός να εναρμονίζεται με την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία και τις Ευρωπαϊκές Οδηγίες.
 
Η  Π.Ο.Σ.Ε.Α.  με τις επιστημονικές επιτροπές της έχει εδώ και πολλά χρόνια εκπονήσει και εφαρμόζει τον δικό της Στρατηγικό Σχεδιασμό. Ο Σχεδιασμός αυτός υλοποιείται σταδιακά, επικαιροποιείται, αναπροσαρμόζεται,  παράγει συνεργασίες, δράσεις και μετρήσιμα αποτελέσματα.
 
Το Υπουργείο Παιδείας  με τις εκπαιδευτικές δομές του είναι αυτό που μπορεί  και απευθύνεται στις γενιές που έρχονται στους μελλοντικούς αιμοδότες, εθελοντές, ενεργούς πολίτες.
Δράττοντας  λοιπόν αυτήν την ευκαιρία ζητούμε από τον αρμόδιο Υπουργό Παιδείας την ουσιαστικότερη και εποικοδομητική του παρέμβαση που είναι: Να πηγαίνει η ιδέα της Εθελοντικής Αιμοδοσίας στα σχολεία και όχι να μην πηγαίνουν οι μαθητές σχολείο εξ αιτίας της Εθελοντικής Αιμοδοσίας.
 
Για όλους τους ανωτέρω λόγους παρακαλούμε να μην υλοποιήσετε την νομοθέτηση της απόφασής σας. 
 
Με εκτίμηση,
 
 
Για το Διοικητικό Συμβούλιο της Π.Ο.Σ.Ε.Α.
 
 
 
 
(Ακολουθεί η βεβιασμένη και επικίνδυνη απόφαση Κεδίκογλου)
 
Μαρούσι, 7-11-2013
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Απόφαση του Υφυπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, Συμεών Κεδίκογλου, για τις απουσίες μαθητών Λυκείου προκειμένου να συμμετάσχουν σε εθελοντική αιμοδοσία
Προκειμένου να διευκολυνθεί η εθελοντική αιμοδοσία, ο Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Συμεών Κεδίκογλου, υπέγραψε απόφαση με την οποία, οι απουσίες μαθητών
Γυμνασίου και Γενικών Λυκείων, Ημερήσιων και Εσπερινών λόγω συμμετοχής τους σε εθελοντική αιμοδοσία δεν λαμβάνονται υπόψη για το χαρακτηρισμό φοίτησης. Συγκεκριμένα, δεν λαμβάνονται υπόψη: α) οι απουσίες της ημέρας της αιμοδοσίας, όταν ο μαθητής προσφέρει αίμα για ασθενή του συγγενικού του περιβάλλοντος και β) μίας ημέρας επιπλέον, όταν ο μαθητής με δική του πρωτοβουλία προσέρχεται να προσφέρει αίμα σε κέντρο αιμοδοσίας ή όταν ο μαθητής ανταποκρίνεται σε πρόσκληση υπηρεσίας αιμοδοσίας για κάλυψη έκτακτης ανάγκης ή όταν συμμετέχει σε οργανωμένη ομαδική αιμοληψία.
Σημειώνεται ότι τα ηλικιακά κριτήρια των δοτών αίματος καθορίζονται από το ΠΔ 138/2005 (Α΄195), ήτοι το 18ο έτος. Μπορεί να γίνουν δεκτοί αιμοδότες ηλικίας 17 ετών με υπεύθυνη δήλωση του γονέα/κηδεμόνα τους.
 

          
 
     


Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2013

10.11.13 PENEA ON AIR - 2η ΕΚΠΟΜΠΗ 2ας ΠΕΡΙΟΔΟΥ



Απο την Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2013 ξεκίνησε η νέα περίοδος της πετυχημένης συνεργασίας του Rockha Radio με την ΠΕΝΕΑ .
Παρακολουθείστε ΕΔΩ την 2η εκπομπή της νέας περιόδου και παρακολουθείτε την και διαδικτυακά κάθε Κυριακή ζωντανά 14.00 - 16.00 στην διεύθυνση www. rockharadio.gr_